Make your own free website on Tripod.com
AAD STRUIJK
REISHANDBOEKEN

THERE IS NO TOILET PAPER ON THE ROAD LESS TRAVELED
Doug Lansky (ed.)
Een verzameling hilarische verhalen van schrijvers die hun reis anders zagen aflopen dan vooraf bedoeld. Met bijdragen van o.a. Art Buchwald, David Letterman, O.J. O'Rourke en anderen.
AMERICA: TRUE STORIES OF LIFE ON THE ROAD
Fred Setterberg (ed.)
Prachtige verzameling korte reisverhalen met bijdragen van illustere schrijvers over reizen als onder andere Jan Morris en Charles Kuralt.
WOMEN IN THE WILD
Lucy McCanley (ed.)
Een bundel verhalen van vrouwen die op eigen houtje op pad gingen en hun ervaringen beschreven. Weliswaar worden niet alleen Amerikaanse reizen beschreven (wel een redelijk aantal), maar los van dat toch een aanrader. Met bijdragen van o.a. Alice Walker, Louise Erdrich en Lesley Hazleton.
Rand McNally Road Atlas
RAND McNALLY ROAD ATLAS
Rand McNally Publishers
Deze Road Atlas hoort weliswaar niet helemaal thuis in deze opsomming, maar heb ik toch opgenomen omdat een goede wegenkaart onmisbaar is tijdens uw Amerika-reis. De Rand McNally Road Atlas is buitengewoon goed, praktisch in gebruik en nog informatief bovendien.

BLUE HIGHWAYS
William Least Heat Moon
Niet zo'n heel recent boek, maar desalnietemin nog steeds behorend tot het allerbeste dat ooit geschreven is over rondreizen in de USA. Een absolute aanrader. De titel van het boek slaat op het feit dat op oude wegenkaarten de landelijke binnenwegen blauw afgedrukt stonden. Onder de titel 'Blauwe Wegen' ook in het Nederlands verkrijgbaar.
RIVER HORSE
William Least Heat Moon
Dat William Least Heat Moon een goede schrijver van reisboeken is bewijst hij met River Horse, waarin Moon in een boot (de 'Nikawa' of 'River Horse') van de Atlantische Oceaan (New York City) dwars door de Verenigde Staten naar de Grote Oceaan (Astoria, Oregon) tracht te varen. Een prachtige rondreis in het spoor van de Lewis & Clark Expedition.

LEWIS & CLARK: Voyage of Discovery
Stephen E. Ambrose
Over de Lewis & Clark Expedition (en hun Indiaanse gids Sacajawea) zijn ontelbare boeken verschenen en nog steeds leverbaar, waaronder de originele reisjournaals. Als voorbeeld heb ik een uitgave gekozen van de populaire historicus Stephen E. Ambrose, onder meer vanwege de schitterende foto's van de National Geographic Society.

OUT WEST
Dayton Duncan
Nog een derde boek waarin de Lewis & Clark Expedition centraal staat: Out West van Dayton Duncan. Heerlijk geschreven verslag met mooie anecdotes en bruikbare informatie.
IF YOU TRAVELED WEST IN A COVERED WAGON
Ellen Levine
Door middel van vragen en antwoorden geeft de schrijfster een duizingwekkende hoeveelheid feiten en wetenswaardig-heden over het leven op de Oregon Trail.

ZEPHYR: Tracking a Dream Across America
Henry Kisor
Goed boek over de legendarische Zephyr, de treinverbinding tussen Chicago en San Francisco, ofschoon de auteur tegen de tijd dat het laatste hoofdstuk bereikt is een beetje gaat vervelen. Wie echter van plan is deze treinreis te maken heeft aan deze uitgave een uitstekende informatiebron. Ook in het Nederlands verkrijgbaar.
GREAT PLAINS
Ian Frazier
De auteur tracteert zijn lezers op een interessant boek over een bar oninteressant gebied. Aangezien een rondreis door The West onvermijdelijk ook door delen van The Great Plains zal voeren zeker de moeite waard.
BURY MY HEART AT WOUNDED KNEE
Dee Brown
Een ware klassieker en een 'must' voor iedereen die een goed beeld wilt hebben van de confrontatie tussen de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika en de blanke indringers. Het boek is in een Nederlandse uitgave verkrijgbaar, maar zo erbarmelijk slecht en irritant vertaald dat ik u met klem de Amerikaanse uitgave adviseer.

LITTLE BIGHORN REMEMBERED
Herman J. Viola
Een nauwkeurige reconstructie van de slag bij Little Bighorn, ook wel bekend als 'Custer's Last Stand' (zie artikel in de Nieuwsbrief Amerika-Reizen op deze site).
IT'S A GOOD DAY TO DIE
Herman J. Viola
Ooggetuigeverslagen van Indianen die de slag bij Little Bighorn meemaakten. De titel is ontleend aan een uitspraak van een Indiaans opperhoofd: in reactie op een ultimatum van een bevelhebber van het Amerikaanse leger om zijn krijgers terug te trekken omdat anders doden zouden vallen, antwoordde hij dat het een goede dag was om te sterven.

JOURNAL OF A TRAPPER
Osborne Russell (Aubrey L. Haines-ed.)
Aangezien de meeste 'trappers' niet erg geletterd waren en bovendien niet stonden te popelen om hun geheimen aan de buitenwacht prijs te geven (c.q. om de concurrentie op een idee te brengen), bestaan maar weinig verslagen uit de eerste hand over de periode van de 'Mountain Men'. Het door Haines geredigeerde journaal van Russell is daarom tamelijk uniek.

WAY OUT WEST: Story of the Pony Express
Davice Bailer
Boek waarin de auteur in de huid kruipt van Warren Upson, een van de legendarische rijders van de Pony Express, de kortstondige maar tot de verbeelding sprekende postroute tussen Missouri (St. Joseph) and Sacramento (California).

TRAILER LIFE CAMPGROUND/R.V. PARK & SERVICES DIRECTORY
Good Sam Club (publ.)
Voortreffelijke campground directory met verwijzingen naar zowel public als private campgrounds, inclusief allerlei bijzonderheden en gedetailleerde routebeschrijvingen. Erg handig (wanneer u bij voorkeur gebruik maakt van campings zonder faciliteiten) is het hoofdstuk met vermelding van openbare dumpstations. Rechtstreeks te bestellen bij de Good Sam Club voor $19.95 ($9.95 voor leden; lidmaatschap $19 per jaar, incl. 10% korting op aangesloten campgrounds).

TRAILER LIFE RV CAMGROUND FINDER CD-ROM
Good Sam Club (publ.)
Zie voorgaand, maar dan op CD-Rom. Prijs $39,95 ($19.95 voor leden). Rechtstreeks te bestellen bij Good Sam Club.
WOODALL'S NORTH AMERICA CAMPGROUND DIRECTORY
Woodall Publishing
Uitstekende campground directory die bij grotere boekhandels in Nederland vaak uit voorraad leverbaar is.
Let wel op, want deze gids is ook in regionale edities verkrijgbaar.

ON THE BACKROADS:
Discovering Small Towns Of America
Bill Graves
Bill Graves was al een paar jaar gepensioneerd en verveelde zich te pletter. Hij besloot een motorhome te kopen en Amerika te ontdekken. In plaats van toeristische hoogtepunten verkoos hij dorpjes langs achterafwegen. Het resultaat: een heerlijk boek vol prachtige verhalen en merkwaardige feiten over plaatsen waar bijna nooit iemand meer komt.

BEYOND THE NATIONAL PARKS
Mary E. Tisdale/B. Booth (ed.)
Wie kent niet de adembenemende natuurpracht van de talloze nationale parken en monumenten die Amerika rijk is. Er is echter veel meer beschermd natuurgebied in de USA, zoals de wildernissen die beheerd worden door het Bureau of Land Management. Een groot aantal daarvan worden in dit boek uitvoerig besproken.

GHOST TOWNS OF THE WEST
Lambert Florin
Overal in The West liggen de overblijfselen van stadjes en dorpen die na een economische bloeiperiode in verval raakten en verlaten werden. Lambert Florin bezocht maar liefst 400 van deze ghost towns en beschrijft de geschiedenis van de plaatsen en wat er nog van over is.

AMERICA'S HISTORIC TRAILS
Tom Bodett
Deze gids is de boekuitvoering van een televisieserie over Amerika's befaamde trails, zoals onder andere de El Camino Real, de Wilderness Road, de Mormon Trail, de California Trail en de Gold Rush Trail.
Voorzien van gedetailleerde kaarten en schitterende foto's, maar voor de echte liefhebbers van historische trails wellicht iets te populair van opzet.
bovenzijde pagina