AAD STRUIJK
REISHANDBOEKEN

INLEIDING 
In deze sectie van de site treft u een aantal korte artikelen aan over bezienswaardigheden in The West. Regelmatig zullen aanvullingen worden geplaatst.

MATEO TEPEE (Devils Tower Nat'.l Mon.) 
Devils Tower National Monument, Wyoming
In het noordoosten van Wyoming ligt één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de Verenigde Staten, Devils Tower National Monument. Deze gigantische monoliet verheft zich boven het omringende prairielandschap, maar heeft in tegenstelling tot wat vaak geschreven wordt nooit als 'landmark' dienst gedaan op de trails die de pioniers volgden op weg naar het westen. Daarvoor bestaan verschillende redenen. Ten eerste lag Devils Tower te ver noordelijk om gezien te worden langs de trails die vrijwel zonder uitzondering langs de Platte River waren gelegen. Ten tweede is Devils Tower ondanks zijn imposante verschijning slechts van betrekkelijk korte afstand zichtbaar omdat de berg in een dal van de Belle Fourche River is gelegen.
De derde reden was dat het gebied rond Devils Tower tot het einde van de 'Indian Wars' tot het onbetwiste domein van de Sioux behoorde, een volk dat Devils Tower en de omringende Black Hills een heilige betekenis toekende (en toekent).

Volgens Indiaanse overlevering ontstond Devils Tower toen acht kinderen (zeven zusjes en hun broertje) aan de oever van de rivier aan het spelen waren. Plotseling veranderde het jongetje in een woeste beer. De meisjes waren doodsbang en renden weg, achterna gezeten door de beer. Zij kwamen bij de stomp van een grote boom die hen vertelde in hem te klimmen. De meisjes gehoorzaamden en de boom begon te groeien. Zij wisten ternauwernood buiten bereik van de woedende beer te blijven die met zijn klauwen diepe groeven kerfde in de stam van de boom. De zusjes werden naar de hemel gedragen waar zij de sterren werden van de Grote Beer. De inkervingen die de beer maakte zijn nog steeds zichtbaar: de kenmerkende verticale richels in de rotswand van Devils Tower. De Indiaanse naam voor Devils Tower is Mateo Tepee ('Bear Lodge').

Devils Tower National Monument (het oudste natuurpark in de Verenigde Staten met deze beschermende status; in 1906 toegekend door president Theodore Roosevelt) wordt niet erg druk bezocht, ofschoon het slechts een zeer korte zijtrip is op weg van het nabijgelegen Mount Rushmore naar Yellowstone National Park (twee van de populairste toeristenattracties in The West). Er liggen verschillende wandeltrails rond de voet van de berg die erg populair is bij klimmers. Een enorme 'stad' van prairiehondjes, langs de toegangsweg naar Devils Tower, is een aanvullende bezienswaardigheid.
bovenzijde pagina

CHEYENNE FRONTIER DAYS CELEBRATION 
Over het ontstaan van de rodeo en met name over het feit welke plaats in The West met deze eer mag strijken, doen ontelbare versies de ronde. Bijna elke staat kent een stadje dat op een of andere wijze de geboorte van de rodeo claimt.
In de hoofdstad van Wyoming, Cheyenne, ontstaan als een 'Hell-on-Wheels' town bij de aanleg van de transcontinentale spoorweg, mengt men zich niet in deze discussie. Lang voordat het woord 'rodeo' in zwang kwam organiseerde men in de 'Magic City of the Plains' al een jaarlijks evenement waarop cowboys hun kunnen konden vertonen. Dit festijn staat sinds 1897 onder de naam 'Cheyenne Frontier Days' op het programma en heeft als officiële bijnaam "Daddy of 'em All!", om aan te geven dat de rodeo weliswaar veel moeders heeft, maar slechts één vader.

De Cheyenne Frontier Days worden altijd in de laatste week van juli georganiseerd. Voor de eerste maal gebeurde dat in 1897. In 1898 was het niemand minder dan Buffalo Bill die met zijn Wild West Show voorop ging in de 'Grand Parade', een onderdeel dat overigens pas sinds 1925 vast op het programma staat en in de beginjaren alleen bij speciale gelegenheden opgevoerd werd. Het thema van de parade is de evolutie van het transport en vier maal per week kunnen bezoekers in het centrum van Cheyenne een enorme stoet koetsen, karren, praalwagens en oldtimers voorbij zien trekken (start om 9.30 's ochtends bij het State Capitol, entree gratis). Op doordeweekse dagen dat geen parade plaatsvindt, kunt u op het parkeerterrein in het centrum terecht voor een gratis pannenkoekenontbijt (pancakes, maple syrup, boter, ham, melk en koffie). 's Avonds is dit parkeerterrein tussen 7 en 9 uur het toneel voor (gratis) square dancing. Wie aan het ontbijt niet genoeg heeft of ook een lunch zoekt, kan zich naar het Lions Park haasten (naast het rodeo-complex) waar dagelijks tussen 9 en 4 uur het Wyoming Chili Cook Off Championship wordt afgewerkt. Nog meer Western-style-food: de Annual Invitational Cook Off waar vanaf historische 'chuckwagons' typische gerechten als bijvoorbeeld 'Texas Jack' bereid worden.

De 'chuckwagon' is de provisiekar annex veldkeuken die cowboys begeleidde op hun lange tochten over de 'cattle trails', ook wel 'beef highways' genoemd. Het was gebruik dat deze huifkar vooruit reed en kamp opzette. De kok werd zelden of nooit geselecteerd op zijn gastronomische kwaliteiten, maar was meestal een knecht die te oud was voor het zware werk van veedrijven of een cowboy die slachtoffer was geworden van een bedrijfsongeluk en het andere werk niet meer aankon. Het hoeft geen verbazing te wekken dat zich onder deze omstandigheden een 'keuken' ontwikkelde die niet echt uitblonk door culinaire hoogstandjes. Desondanks werd zelden of nooit geklaagd, getuige het volgende cowboy-spreekwoord: "Only a fool argues with a mule, a skunk or the cook."

Naast de eerder genoemde programma-onderdelen is er tijdens de Cheyenne Frontier Days nog veel meer te beleven. Overal in de stad haken bars, saloons, restaurants en winkels in op de 'western' sfeer; in het Historic Atlas Theater worden ouderwetse melodrama's opgevoerd; er staan diverse kermisattracties opgesteld; in de Arrowhead Dancehall kan dagelijks op country music gedanst worden en in het Frontier Park Indian Village verzorgen Native Americans uit verschillende delen van de Verenigde Staten traditionele dans- en muziekopvoeringen. Ook is er een tentoonstelling van 'western art' en een (in deze sfeer lichtelijk misplaatste) demonstratie van straaljagers van de nabij gelegen luchtmachtbasis. Met voorsprong de belangrijkste attracties zijn echter de rodeo-voorstellingen en de concerten. De entreeprijzen voor de rodeo bedragen tussen $10 en $20; die voor de concerten tussen $16 en $28; een gecombineerd entreebewijs (rodeo + concert) kost $26.  Voorverkoop: Cheyenne Frontier Days Ticket Office.

Op het programma van de rodeo staan alle gebruikelijke onderdelen (saddle bronc, bareback bronc, bullriding, calf roping, steer roping, steer wrestling en voor vrouwen barrel racing. Minder alledaagse onderdelen zijn chuckwagon racing, chariot racing en wild horse races. In het juni nummer van deze nieuwsbrief wordt een uitgebreid artikel over de rodeo opgenomen. Het totale prijzengeld van de Cheyenne Frontier Days Rodeos (officieel goedgekeurd door de Professional Rodeo Cowboy Association) bedraagt ongeveer $600,000. Over het algemeen is op elk onderdeel de top 15 van de wereld aanwezig, waarmee onderstreept wordt dat dit één van de meest prestigieuze rodeo's van het jaar is.
bovenzijde pagina