Make your own free website on Tripod.com
AAD STRUIJK
REISHANDBOEKEN

REISHANDBOEK COLORADO & WYOMING 
REISHANDBOEK COLORADO & WYOMING
Tekst & fotografie:
Aad Struijk
Uitgeverij:
ELMAR B.V., Rijswijk
ISBN:
90 389 0971 3
Pagina's:
504 pagina's, geïllustreerd
Prijs:
Hfl. 44,95

Colorado en Wyoming (alsmede het zuidwesten van South Dakota dat ook aan de orde komt) maken deel uit van een regio die bekend staat als The West. Het is één van de mooiste en meest fascinerende delen van de Verenigde Staten, maar desondanks heeft het fenomeen massatoerisme hier vrijwel geen voet aan de grond gekregen. Dat komt in niet geringe mate door het feit dat dit immens grote gebied slechts spaarzaam bevolkt is en nogal geïsoleerd ligt ten opzichte van drukke agglomeraties. Bovendien heeft The West voor de 'sun & fun' liefhebber die op zoek is naar strandplezier, attractieparken en uitgaanscentra niet veel te bieden en ook de vakantieganger die panklaar vermaak verwacht komt in deze streek meestal bedrogen uit. De charmes van The West liggen vooral in adembenemende natuur, tot de verbeelding sprekende geschiedenis en unieke sfeer, aangevuld met een portie uitdaging.

Ofschoon in The West talloze plekken te vinden zijn waar u probleemloos een hele vakantie kunt doorbrengen zonder noemenswaardige verplaatsingen, bestaat er geen betere manier om deze regio te ontdekken dan rondreizend. Niet alleen omdat u op deze wijze veel te zien krijgt, maar ook omdat het 'on-the-road' zijn een ervaring is die ontegenzeggelijk deel uitmaakt van het beleven van de Verenigde Staten. Amerikanen beschikken namelijk van oudsher over de merkwaardige eigenschap dat ze het liefst voortdurend in beweging willen blijven. Met als gevolg dat ze hun land omgeschapen hebben in een paradijs voor de rondtrekkende bezoeker. Zelfs in de meest afgelegen streken vindt u uitstekende wegen en een overvloed aan logiesaccommodatie die volledig is afgestemd op zogeheten 'overnachters': mensen die een comfortabele plaats om te slapen zoeken en de volgende ochtend weer verder reizen. De Amerikaanse affectie voor mobiliteit is in de cultuur ingebakken en vormt een regelmatig opduikend thema in films, literatuur, muziek en zelfs kunst. Ook in het dagelijks straatbeeld wordt u onophoudelijk met dit fenomeen geconfronteerd, onder andere door middel van 'drive-in' versies voor de meest uiteenlopende faciliteiten.

The West is een overwegend ruig gebied met een overdaad aan natuur in allerlei verschijnings-vormen, maar met een minimum aan mensen.
"Als je rook ziet komen uit de schoorsteen van een buurman," zei men hier in de pionierstijd, "wordt het tijd om verder te trekken." Dit gezegde illustreert zowel de mentaliteit van de Amerikaan in zijn eeuwige behoefte om nieuwe grenzen te verkennen, als de schaarse mogelijkheid om in deze regio in het bestaan te voorzien. Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat The West tot het einde van de 19e eeuw voor de meeste kolonisten geen eindbestemming was, maar een weinig aantrekkelijk tussenstation op weg naar California en Oregon. Zoals de hele roemrijke, of beter gezegd beruchte geschiedenis van dit gebied een verhaal is van komen en gaan. De schaarse pioniers die zich hier vestigden zijn derhalve als geen ander vertrouwd met tijdelijke bezoekers en het begrip gastvrijheid is een belang-rijk element in het leven van 'The Westerner'. Ongetwijfeld zult u daarvan voorbeelden tegen-komen tijdens uw rondreis door dit deel van de U.S.A. Bij het schrijven van dit boek heb ik heel nadrukkelijk het begrip rondreizen als uitgangspunt aangehouden. Dat wil zeggen dat u besprekingen van plaatsen en bezienswaardigheden aantreft in een volgorde die samenhangt met aantrekkelijke routes in The West, in plaats van nauwgezet ingedeeld naar regionale ligging. Voor lezers die zich oriënteren levert deze aanpak nauwelijks nadelen op, terwijl lezers die een stap verder zijn en een route voor een rondreis willen opstellen (c.q. informatie zoeken over een reeds opgestelde rondreis) louter en alleen gemak van deze methode zullen ondervinden. Met een minimum aan bladeren vinden zij alle bijzonderheden over complete (logische) trajecten in volgorde bij elkaar.

In totaal heb ik 50 trajecten samengesteld die in lengte variëren van erg kort tot tamelijk lang. Uiteraard zijn deze niet bedoeld als 'verplichte' etappes. Ik heb hiermee slechts een hulpmiddel willen geven op basis waarvan u heel eenvoudig een rondreis kunt samenstellen die zoveel mogelijk beantwoordt aan uw wensen en voorkeuren. Juist door het grote aantal op zichzelf staande trajecten zijn de combinatiemogelijkheden vrijwel onbeperkt. Tot besluit van elke serie besprekingen van plaatsen en bezienswaardigheden die tezamen een traject vormen, heb ik de navolgende bijzonderheden op een rij gezet: titel van het traject; begin- en eindplaats; afstand; plaatsen onderweg; routebeschrijving en aansluitende trajecten.
Online bestellen:
Colorado & Wyoming
A. Struijk

bovenzijde pagina

CAMPERREIZEN IN DE USA 
Camperreizen in de USA
Tekst & fotografie:
Aad Struijk
Uitgeverij:
ELMAR B.V., Rijswijk
ISBN:
90 389 0665 X
Pagina's:
274 pagina's, geïllustreerd
Prijs:
Hfl. 39,95
Rondreizen met een camper is de meest flexibele manier om Amerika te zien. U kunt gaan en staan waar u wilt: heeft u het ergens naar uw zin, dan blijft u een paar dagen langer en bevalt een plaats niet, dan rijdt u gewoon verder. U hoeft zich nooit zorgen te maken over een slaapplaats en u heeft altijd uw eigen keuken bij de hand. Uw kleding hangt u in een kast en voor de rest van de trip bent u verlost van koffers in- en uitpakken. Onderweg heeft u een hapje en een drankje onder handbereik en u reist comfortabel. Er zijn nog veel meer voordelen op te noemen, maar uiteraard kent de camper ook beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan het verblijf in grote steden.
Camperreizen in de U.S.A. is een praktische reisgids voor iedereen die zo'n rondreis gaat maken, of overweegt dat te gaan doen.
Heeft u altijd een rondreis met een camper door Amerika willen maken maar aarzelt u, bijvoorbeeld omdat u opziet tegen de besturing van zo'n gevaarte, de bediening van de hook up, het vinden van kampeerplaatsen of de hoge kosten? In Camperreizen in de U.S.A. treft u over al deze onderwerpen uitvoerige informatie aan met behulp waarvan u een weloverwogen besluit kunt nemen.
Heeft u de knoop doorgehakt en gaat u met een camper uw droomreis verwezenlijken, dan treft u in Camperreizen in de U.S.A. niet alleen antwoord op al uw vragen, maar ook een schat aan tips die een waardevolle bijdrage leveren om van uw trip een onvergetelijke vakantie te maken.
Online bestellen:
bovenzijde pagina
REISHANDBOEK NEW ENGLAND 
Church in Stowe (Vermont)
Verwacht:
Medio 2001
Uitgeverij:
ELMAR B.V., Rijswijk
Bijzonderheden:
Zie voor uitgebreide informatie over New England de speciale web site over deze regio, REISHANDBOEK NEW ENGLAND.
De staten Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Vermont vormen tezamen een gebied dat bekend staat als New England. De regio is met name beroemd vanwege de onvoorstelbare kleurenpracht in de herfst wanneer zogeheten 'leaf peepers' uit heel de wereld toestromen om de "foliage" mee te maken. Maar New England heeft ook in andere tijden van het jaar onnoemelijk veel te bieden. In Reishand-boek New England zal Aad Struijk onder andere uitgebreid aandacht besteden aan aantrekkelijke natuurgebieden (o.a. Acadia National Park, White Mountains, Green Mountains, Cape Cod); cultuur (zoals de fameuze zomerevenementen in de Berkshire Hills); unieke excursies (bijvoorbeeld 'windjamming' in een 19e eeuwse schoener langs de ruige kust van Maine); de rijke -koloniale- geschiedenis (Pilgrim Fathers, Freedom Trail, Shakers etc.); karakteristieke architectuur (van 'covered bridges' en pittoreske witte kerkjes tot Victoriaanse landhuizen en stoere vuurtorens); de regionale keuken (Lobster, Maple Syrup, Donuts, Blueberries, Cranberries, Turkey en veel meer); wildstand (elanden, walvissen) en niet te vergeten de zeldzaam gastvrije logiesaccommodaties in de vorm van B&B's, ouderwetse motorlodges en country inn's. Net als Reishandboek Colorado & Wyoming zal Aad Struijk ook deze gids onderver- delen in allerlei (korte en langere) trajecten zodat de lezer heel eenvoudig een rondreis naar eigen wensen en voorkeuren kan samenstellen. Van- zelfsprekend zal Reishandboek New England tevens voorzien zijn van aparte hoofdstukken met praktische reisinformatie en met allerlei nuttige en interessante achtergronden.

bovenzijde pagina
RONDJE GOLF 
Rondje Golf
Tekst & fotografie:
Aad Struijk (plus fotografie Wim en Christine Bossard)
Uitgeverij:
ELMAR B.V., Rijswijk
ISBN:
90 389 0827 X
Pagina's:
231 pagina's, geïllustreerd
Prijs:
Hfl. 29,95
Heel lang stond golf in Nederland en België bekend als de geldverslindende hobby van een handjevol pedante snobs. 'Hoe kleiner de bal, des te groter de kwal', luidde de volkswijsheid. Tegenwoordig is golf de snelstgroeiende sport van Nederland en zijn het allang niet de 'happy few' die zich op de greens bevinden. Dit neemt niet weg dat acceptatie in brede kring nog altijd gehinderd wordt door het exclusieve imago van golf. Veel mensen die zich in principe wel aangetrokken voelen tot de sport, laten zich weerhouden door de nog steeds bestaande vooroordelen van onduidelijke spelregels, onbegrijpelijk jargon en merkwaardige gewoontes.
Rondje Golf is een praktische leidraad voor hen die nog aarzelen, en voor beginners die antwoord willen op de vele vragen die bij ze opkomen. In begrijpelijke taal en soms humoristische stijl behandelt Aad Struijk elk aspect van de golfsport voor de nieuwkomer.
Bij de golfliefhebber voor de buis, de geïnteres-seerde kijker die meer wil maar nog twijfelt en bij de beginnende speler die aarzelend zijn eerste slagen doet, roept golf heel wat vragen op. In dit boek is een groot aantal daarvan bijeengebracht en van antwoord voorzien. Niet door een oude rot in het vak die op de green geboren is, maar door iemand die, net als ongetwijfeld vele lezers, nog niet zolang geleden ontdekte dat golf hem fascineerde en aantrok en die vervolgens merkte dat een leek door de bomen het bos niet meer ziet.
Ik heb voor de opzet van vraag en antwoord gekozen omdat deze methode precies de strekking van dit boek weergeeft.
Rondje Golf is niet bedoeld om u de techniek van het golfen te leren of om te dienen als handleiding bij het bestuderen van de spelregels. Wel hoop ik dat dit boek op een andere manier bijdraagt aan het onnoemelijke plezier dat u aan golf kunt beleven, namelijk door de sport met twee benen op de grond te zetten en u wegwijs te maken in het oerwoud van regels, uitdrukkingen, gewoontes en begrippen.
Online bestellen:
Rondje golf
A. Struijk


Door de gekozen invalshoek (vraag en antwoord), de vlotte en vaak humoristische stijl en de zeer fraaie omslag, is RONDJE GOLF bij uitstek geschikt als een tastbare herinnering aan een geslaagde golfclinic van uw onderneming. Desgewenst is de auteur graag bereid zijn medewerking hieraan te verlenen. Voor meer informatie: E-mail struijk@aadstruijk.myweb.nl
bovenzijde pagina